welcome to my world

Saturday, June 18, 2011

Kuah Laksa Penang Cara Aku

Esok aku nak wat laksa penang..Wat sendiri la baru puas hati..Dulu aku penah makan laksa penang yang dimasak oleh Madiah Jaafar..Kawan politeknik merangkap housemate aku..Huhhuhu..Memang best laksa dia wat..So aku pon mintak resepi daripada dia..Dia cakap, "Resepi laksa???Takda la resepi,aku wat macam biasa jer...Pakai cili kering,bawang besar,asam keping,ikan,belacan.."..Okeylah,bila dia cakap macam tue,aku pon buat laksa ikut sedap aku jer janji bahan-bahan ada..Dan yang paling penting,sedap..!!

Balik kampung ari tue,aku wat laksa,family aku cakap.. "Ermm,sejak dah kawen nie dah pandai wat laksa la ye??Da makin sedap"...Adik aku pulak cakap,'' Laksa yang mak dengan ang wat sedap..Dulu ang masak haram tak sedap!!"....Huhuhu..Padahal kalau aku masak laksa kat umah aku,yang makannye aku sorang je pun..En.hasben memang tak makan laksa..Satu family dia TAK SUKA makan laksa...But,whos care???Haahaha..Janji aku suka sudah..Lalalalala..

Okey,nie aku nak kongsi resepi kuah laksa penang ikut sedap aku jer okey..hahaha

Bahan-bahan:
  • 500g ikan sardin (pakai ikan lain pon boleh tp tak bapa sedap)
  • 20 biji cili kering *
  • 3 biji bawang besar *
  • 10 biji cili padi (tak nak letak pon tak pe) *
  • 6 keping asam keping
  • 1 ikat daun kesom
  • 2 batang bunga kantan (dibelah dua)
  • 1 inci belacan (tapi aku tak suka belacan,jadi tak letak pon) *
  • garam
  • ajinomoto
Cara-cara:
  • Rebus ikan bersama asam keping.Jangan sampai hancur..agak-agak da masak leh tutup api..
  • Kisar bahan-bahan bertanda *
  • Asingkan isi ikan dan tulang,kisar isi ikan menggunakan air rebusan ikan tue..
  • Pas tue amik tulang ikan kisar pakai air rebusan,kalau air rebusan tak cukup boleh pakai air paip jer..
  • Pas kisar,jangan lupa tapis pulak..Kang tercekik tulang ikan sape nak jawab..
  • Masukkan bahan kisar yang bertanda * biar sampai menggelegak masukkan isi ikan dan jugak semua bahan yang dikisar tadi..Dan juga asam keping yang kita pakai masa rebus ikan,jangan buang pulak,masukkan dalam periuk..
  • Masukkan daun kesom dan bunga kantan..
  • Biar sampai mendidih,letak garam dan ajinomoto..
  • Siap ler kuah laksa tersebut..Hihihihih

    Nota kaki:Kuah laksa tue makin lama simpan makin sedap,selalu kalau kat umah..Esok nak makan,malam nie da wat da kuah laksa tue.. Tapi,kuah akan jadi makin pekat..So,tambah air dan skit garam kalo kurang masin..Pandai-pandai la...

    No comments:

    Post a Comment