welcome to my world

Tuesday, June 14, 2011

Ketam Masak Lemak Cili Padi Campur Nenas

    Dah lama tak makan ketam masak lemak cili padi campur nenas ni..So,semalam..jalan-jalan kat pasar borong,nampak la ketam..Mahalnye,sekilo RM25..Beli empat ekor RM22..Okey la tue kan dari tak ade..Aku rase,sekarang ni musim ketam kot sebab isi ketam penuh je semua..Hehehe..Nyum-nyum..Laparnye perut nie..

   Ketam Masak Lemak Cili Padi Nenas

  Bahan-bahan:
  • 4 ekor ketam dibelah dua
  • 1 biji nenas dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar *
  • 1 batang serai *
  • 10 - 15 biji cili padi*
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 cawan pati santan 
  • garam dan ajinomoto secukup rasa
  • Air secukupnya 
- Bahan bertanda * dikisar halus

Cara-cara:
# Mula-mula sekali masukkan bahan kisar,kunyit dan sedikit air,biar sampai mendidih sebentar.
# Masukkan ketam,santan dan nenas..
# Kuah mesti dikacau selalu sebab tak nak santan nanti pecah minyak dan jadi berketul-ketul..
# Pas tue,masukkan la garam dan ajinomoto skit..
# Suaikan rasa dan siap..Bleh makan dah pas tue..Huhuhu.


Nota kaki: Selain nenas,belimbing buluh jugak sedap digunakan.. Sesetengah orang akan masukkan asam keping..tapi nenas dan belimbing buluh da masam kan.Kalau tak pakai dua jenis buah tue,bleh la letak asam keping..^_^

No comments:

Post a Comment