Yang ni wajib buat :
1- Mula-mula sekali,kulit kayu manis + bunga lawang diblende sekali..Sampai btol-btol halus.Asingkan..
2- Lada hitam mesti juga diblande halus
3- Bawang putih,bawang besar dan halia diblande tapi bawang putih mesti lebih.
Cara-caranya:
1- Tumis bawang dan halia yang diblande bersama-sama kulit kayu manis dan bunga lawang sampai kekuningan.
2- Masukkan tulang ayam biar sekurang-kurangnya 5-10 minit.Tujuannya untuk mengeringkan air ayam.Air yang keluar dari ayam kadang-kadang membuatkan sup ayam bau hanyir.
3- Apabila air ayam dah kering,masukkan air sehingga tenggelam tulang-tulang ayam.
4- Masukkan kentang dan biar sampai semuanya empuk.Aku suka biarkan sup mendidih selama sejam.
5- Masukkan lada hitam yang sudah diblande bersama-sama garam,ajinomoto atau kiub ayam (jika suka)..Dipasaran sekarang da terdapat lambakan bahan perasa seperti Secukup Rasa..Boleh juga digunakan tetapi sekiranya nak letak Secukup Rasa,nak ingatkan,sup akan terasa sedikit manis..
6- Masukkan bawang goreng yang banyak dijual kat kedai tue bersama-sama daun sup yang sudah dihiris..
7- Suaikan rasa lagi sekali dan siap..
Nota kaki: Resepi nie juga digunakan untuk semua jenis sup..Sup ayam,tulang,daging mahupun apa-apa jer..
No comments:
Post a Comment