Ketam Masak Lemak Cili Padi Nenas
Bahan-bahan:
- 4 ekor ketam dibelah dua
- 1 biji nenas dihiris nipis
- 1 biji bawang besar *
- 1 batang serai *
- 10 - 15 biji cili padi*
- 2 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 cawan pati santan
- garam dan ajinomoto secukup rasa
- Air secukupnya
Cara-cara:
# Mula-mula sekali masukkan bahan kisar,kunyit dan sedikit air,biar sampai mendidih sebentar.
# Masukkan ketam,santan dan nenas..
# Kuah mesti dikacau selalu sebab tak nak santan nanti pecah minyak dan jadi berketul-ketul..
# Pas tue,masukkan la garam dan ajinomoto skit..
# Suaikan rasa dan siap..Bleh makan dah pas tue..Huhuhu.
Nota kaki: Selain nenas,belimbing buluh jugak sedap digunakan.. Sesetengah orang akan masukkan asam keping..tapi nenas dan belimbing buluh da masam kan.Kalau tak pakai dua jenis buah tue,bleh la letak asam keping..^_^
No comments:
Post a Comment