Sedap dan sentiasa terliur kalau aku tengok dan teringat keenakan tomyam Thai ni...Ruginya sesiapa yang tak makan tomyam nie..Hilang nikmat dunia..huhuhuhu..Okey nie resepi yang aku amik darik TokSu aku yang tinggal kat Saturn Thailand..Dah try n memang menjadi..Tak percaya,try tengok..
Bahan-bahan:
- Semangkuk air
- 6 ekor udang
- 2 cb Pes Tomyam Thai (aku tak ingat jenama ape tapi penutup botol kaler biru)
- 2 cb sos ikan Thai
- 1 cb jus lemon (yang dijual dalam botol)
- 1 batang serai ( dipotong serong)
- 2 inci lengkuas (hiris nipis)
- 4 helai daun limau purut
- 3 biji cili padi (ketuk)
- 2 biji tomato(potong ikut suka)
- 1 biji bawang besar (potong bulat)
- 10 batang cendawan
- 2 helai daun ketumbar (mayang halus)
- ajinomoto (ikut suka nak letak ke tak)
Cara-cara:
- Didihkan air sehingga menggelegak, masukkan serai,lengkuas,daun limau purut,bawang besar,pes tomyam.Biarkan 1 minit...
- Pas tue masukkan sos ikan,jus limau dan tomato..Biarkan 1 minit lagi..
- Masukkan cendawan,cili padi dan udang..
- Biarkan 1 minit lagi suaikan rasa..Kalau nak lagi sedap,pakai ajinomoto,sebijik rasa macam kat kedai...
- Bila da sedap,taburkan daun ketumbar..Siap..
p/s: Selalu tomyam yang sedap kat kedai tue memang pakai ajinomoto yang banyak..Garam memang tak payah letak sebab bahan-bahan kat atas tue memnag da ada rasa masin macam sos ikan tue..
Aku pon kalau masak kat umah memang wat semangkuk jer sebab kalau masak seperiuk,rasa dah lari..tataw la nape..
Tapi kalau nak cari tomyam sedap area Kuala Lumpur ni,tempat yang akan aku suggest ialah Restoran Q Thai yang sekarang nie da banyak cawangan..Cheras,Cyberjaya n mana lagi ya..??
Sebabnye sememangnya sedap..If kawan-kawan nak makan tomyam kat sana,silalah bawak duit banyak2 ye..Sebab,harganya agak mahal bagi golongan sederhana macam aku nie...
Selain dari restoran tue,ada satu lagi restoran yang sedap dan sangat-sangat berpuas hati kalau kita makan kat situ..Restoran nie tak besar tp sederhana saja tapi sangat selesa..Namanya Restoran Krathong,terletak di Desa Tasik Bandar Tasik Selatan..Memang sedap sangat....Aku bagi 5 bintang..Terbaik tue..
Kalau aku balik Perlis,memang aku akan makan tomyam kat sana,mesti pegi Padang Besar...Sedap sangat tomyam udang galah dia..Tak tau nak cakap yang mana satu sedap sebab semua gerai kat sana sedap-sedap belaka...Selalu kalau ikut citarasa adik aku,dia suka makan kat depan Balai Bomba Padang Besar..Tapi bagi aku,biasa-biasa saja kat situ..Nak lagi sedap,siap pasport la g makan kat Thailand..Hhehehehe...Kompom puas ati..Tapi yang penting,HALAL ok...
hye..blogwalking....sedapnya tomyam tu
ReplyDelete